JADŁOSPIS
Poniedziałek: (03.03.2025.)
Śniadanie: Kompozycja pieczywa zwykłego i wieloziarnistego z masłem 82 % , twarożek biały ze szczypiorkiem i rzodkiewką, pomidorki koktajlowe, kakao, herbata z cytryną
Obiad :Ryżanka na wywarze drobiowo warzywnym , jabłko
Drugie danie: Spaghetti z mięsem drobiowym w sosie pomidorowym ( własnego wyrobu ) , kompot owocowy
Alergeny: gluten, seler
Wtorek: (04.03.2025)
Śniadanie: Kompozycja pieczywa zwykłego i wieloziarnistego z masłem 82%, szynką drobiową, pomidorem i ogórkiem zielonym, herbata z cytryną, kakao.
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem muszelki na wywarze drobiowo warzywnym, mandarynka Drugie danie: Filet z kurczaka w chrupiącej panierce, ziemniaki, surówka z pekińskiej kapusty, woda z pomarańczą .
Alergeny: soja, gorczyca ,seler, gluten.
Środa (05.03.2025)
Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem , kompozycja pieczywa zwykłego i wieloziarnistego z masłem 82%, z żółtym serem, szynką z indyka, pomidorem, ogórkiem zielonym, herbata z cytryną.
Obiad: Zupa ziemniaczana na wywarze drobiowo warzywnym z ziemniakami,
Drugie danie: Pierogi leniwe z masłem , sałatka owocowa (banan, mandarynka, kiwi ) ,kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler, gluten.
Czwartek: (06.03.2025)
Śniadanie: Kompozycja pieczywa zwykłego i wieloziarnistego z masłem 82%, jajecznica ze szczypiorkiem , papryka kolorowa, kakao, herbata cytryną i imbirem.
Obiad: Rosół drobiowy z makaronem , banan
Drugie danie :Ala gołąbki w sosie pomidorowym z warzywami , ziemniaki, woda z cytryną i miodem
Alergeny: Soja, gorczyca, seler, gluten.
Piątek: (07 .03.2025)
Śniadanie: Kompozycja pieczywa zwykłego i wieloziarnistego z masłem 82% z serem, świeżą sałatą, ogórkiem, pomidorem, jajkiem oraz delikatną szynką drobiową, herbata owocowa, kakao
Obiad: Zupa jarzynowa na wywarze drobiowo warzywnym z ziemniakami doprawiona świeżą zieleniną, jabłko
Drugie danie: Ryba miruna po grecku z warzywami, ryż, kompot owocowy
Alergeny: Jaja, seler, gluten, soja, ryba.
Woda mineralna niegazowana, dostępna przez cały dzień. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła, warzywa, owoce, oliwa z oliwek. Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.